Omega, vad betyder det egentligen?

De är många, betydelserna för bokstaven Omega.

I det grekiska alfabetet finns det 24 bokstäver och den förmodligen mest kända, i alla fall till sitt utseende, är den tjugofjärde och sista. Bokstaven Omega, som symboliseras med ett Ω, används nämligen till så mycket mer än bara som en bokstav.

Det finns ingen direkt översättning av bokstaven omega i det latinska alfabetet som vi i Sverige använder. Namnet i sig betyder dock ”stort O” och det är med vår bokstav O som den har mest likheter. Traditionellt har den uttalats med ett långt å-ljud, men i den moderna grekiskan uttalas den oftare med en kort vokal och ett O-ljud.

Men som sagt, för oss icke-greker är nog bokstaven mest känd för sitt karaktäristiska utseende som har gjort att den används som symbol för många olika saker. Några exempel:

  • Som symbol för ohm, enheten för resistans inom elektricitetsläraren.
  • Som symbol för ”utfallsrummet” (det vill säga mängden rimliga utfall) inom sannolikhetsläran.
  • Som symbol för ”mikrotillstånd” inom den statistiska fysiken.
  • Som symbol för densitetsparametern inom kosmologin.
  • Och som symbol för grottor på kartor.

Rörigt att hålla reda på alla betydelser? Det är ju rena rama grekiskan!

Mest känd för de exklusiva klockorna

Allra mest är förmodligen Omega dock som ett klockmärke. Omega SA är nämligen en schweizisk urtillverkare grundad redan 1848. Tillverkaren har skapat några av de mest klassiska klockorna i världen och modeller som Speedmaster och Seamaster hör till några av de främsta klockorna inom Omegas tillverkning.

Utöver att vara en exklusiv klocktillverkare har Omega också gjort sig känd som en tidtagare inom idrottsevenemang, inte minst flera olympiska spel. Andra sätt som Omega har satt sig på var människas minne är genom att vara känd som ”första klockan på månen” eftersom den bars av både Neil Armstrong och Buzz Aldrin 1969, men också genom sitt långa sponsorskap av James Bond-filmerna.

Precis som namnet förpliktigar använder Omega sig av den ikoniska grekiska bokstaven som symbol. Så utöver att peka ut grottor eller rimliga utfall, så kan Omega också vara bland det mest exklusiva och eftertraktade att bära på din handled.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *