Viktigt med förberedelser inför mötet med det vilda

Det är farligt att underskatta hur viktigt det är med förberedelser om man ska ge sig ut i det vilda. Det är lätt att leka “vildmarksexpert” när man befinner sig i en säker och trygg miljö, fast när det är nattsvart utomhus och man befinner sig på okänt territorium då är det för sent att ångra sig om man inte gjort sin läxa ordentligt. Belysning är en typisk sådan sak som många personer glömmer bort eller underskattar på ett eller annat sätt. Därför råder jag dig att investera i en rejäl ficklampa om ni tänkt befinna er utomhus under en hel natt. Undvik billiga ficklampor som knappt lyser längre än 5-10 meter och satsa istället på ett kvalitativt varumärke som Fenix, men helst inte Olight som jag personligen tycker är väldigt överskattat.

Fenix är en led ficklampa för professionellt yrkesbruk och som lämpar sig för en mängd olika situationer. Modellen TK75 är en personlig favorit men det räcker gott även med en billigare modell under tusenlappen. Allt handlar egentligen om vad man har för krav. Det som jag tycker är bra med just Fenix ficklampor är batteritiden som utklassar flera av konkurrenterna. Som ni alla vet så är inte elektricitet något som man har i överskott ute i naturen.

Att välja rätt ljuskälla är viktigt för miljön

Uppvärmningen av vår underbara planet är ett reelt verkligt hot och vi bör faktiskt samtala mer än vad vi gör om den globala uppvärmningen som hotar vår och våra barns framtid. Uppvärmningen av glaciärerna medför allvarliga globala konsekvenser för både människa och natur och vi måste börja samtala om detta omgående för att tiden börjar rinna ut. Visste ni att den belysning som fortfarande används i stora delar av vår värld släpper ut onödigt mycket koldioxid som förvärrar situationen ytterligare? Därför är det extremt viktigt att vi slutar att använda glödlampor, inte bara i Sverige utan också i utlandet där halogen lampor används flitigt i en hög utsträckning. Det krävs en verklig ansträngning från oss människor för att uppnå förändring annars kommer vi att utplåna oss själva.

LED paneler är en del av lösningen

Det finns många olika belysningstekniker tillgängliga på marknaden idag. Allt från halogen, metallhalogen, natrium m.m är fortfarande väldigt vanligt förekommande. Led panel som jag handlat på nätet har visat sig sänka energiförbrukningen med över 74% utan avkall på ljuskvalitet. Till kritikerna där ute har jag följande att säga, led paneler och led lampor är inte bara mer energieffektivt,  miljövänligt och ger bättre ljus, det reducerar också kostnader! Genom en relativt enkel kalkyl kan vi se att belysning för privatpersoner har potential att spara tusenlappar per år utan någon negativ påverkan.

För stora företag medför det besparingar i miljonbelopp och den ekonomiska aspekten måste uppmärksammas mer för att förändring ska kunna ske. Led paneler används ofta inom kontorsmiljöer och är en av de ljuskällor som verkligen kan göra skillnad och bli basen inom belysningssektorn. Anledningen bakom detta är för att led paneler finns i varje byggnad runt omkring oss. Svealight.se är en svensk leverantör av led belysning och är en del av denna ljusrevolution som vi nu ser börjar ta fart. Där hittar du alla tänkbara ljuskällor till både hemmet och kontoret.